Hovedseksjon

Kubenengler

Kubenengler på besøk på Romsås sykehjem

Onsdag 6. april var klasse 1HESA på besøk på Romsås sykehjem. Disse voksne elevene får sin opplæring fram mot helsefagarbeiderfaget på Kuben. Dette skoleåret har det, pga pandemien, vært vanskelig å få praksisplasser og elevene har lett etter alternative måter å skaffe seg praksis på. Å etablere en elevbedrift, Kubenengler, ble en slik alternativ praksis. Elevene hørte ideen om å starte sin egen elevbedrift fra Ungt entreprenørskap, og delte det med klassen sin. Da fikk de en ide om å starte en elevbedrift som skulle tilby aktiviteter for de eldre. Elevbedrift er en bedrift som eies og drives av elever. Bedriften er et skoleprosjekt og har som målsetting å ta i bruk tverrfaglige kunnskaper og ferdigheter. 
 
Lærer Shahla Rahimi og 1HESA-elevene har etablert sin egen elevbedrift som de har kalt for Kubenengler. Elevene har samarbeidet, vært selvstendig og gjort alt på egenhånd. Elevene Hedia Tiba (økonomisk ansvarlig), Nasir Abbas (daglig leder) og Selvije Gaxha, er de som har mest ansvar. Elevene kom med flere forslag til navn, men bestemte seg til slutt for å kalle bedriften sin for Kubenengler. Dette er et prosjekt som elevene selv har laget. Ideen fikk de, og bedriften startet de for ca. 3-4 måneder siden. 
 
Klassen trengte penger for å skaffe utstyr og valgte å søke støtte fra Kuben videregående, men fikk avslag. Da skaffet de penger selv ved å selge egenlaget mat. De lagde maten selv og hadde salg av det på skolen i tre dager. Mange elever og ansatte på Kuben bidro ved å kjøpe mat, og klassen fikk til slutt samlet inn nok inntekt til å gjøre innkjøp av utstyr, som for eksempel hudpleie- og manikyrprodukter, og spill blant annet. 
 
Etter hvert som elevene hadde startet sin egen bedrift og hadde en klar plan, fikk Nasir Abbas ansvaret for å kontakte eldresenteret, slik at de kunne presentere ideen sin og få muligheten til å besøke et sykehjem hvor de kunne tilby sine aktiviteter. Nasir gikk innom Romsås sykehjem og fortalte kort om elevbedriften og prosjektet klassen har satt i gang. Han fikk beskjed fra sjefen på sykehjemmet om å komme tilbake dagen etter med par elever, slik at de kunne presentere prosjektet sitt mer. Sjefen på Romsås sykehjem likte prosjektet de presenterte, og de fikk lov til å komme dit på besøk. Selvija jobber på Ila sykehjem og har snakket med sjefen sin om Kubenengler kan komme på besøk en dag der også. De venter på bekreftelse fra sjefen på sykehjemmet og håper å kunne starte der etter påske. 
 
Kubenengler skal drive flere aktiviteter på Romsås sykehjem etter påske. Aktiviteter de skal tilby er for eksempel: hårpleie/klipp, barbering, fotpleie, håndpleie, lakkere negler, massasje, gåturer, samtaler og spill. Elevene lager vafler selv og serverer de gratis. Elevene øvde på alle disse aktivitetene i klassen før de dro til sykehjemmet.  
 
Elevene la også merke til, da de var på besøk, at mange av de gamle føler seg mye alene. Dette synes de er trist, og de sørger derfor for at pasientene har en å være med mens de er der. Pasientene har også selv sagt at de ønsker at Kubenengler skal være der mer, og at de ønsker et mer sosialt liv. 
 
Bedriften har signert en kontrakt om at de neste vg1 elevene som skal starte til høsten, skal få lov til å fortsette med prosjektet/bedriften når disse elevene er ferdig her på skolen. De har spart resten av pengene de ikke har brukt, slik at de neste elevene kan fortsette videre med dette prosjektet. 
 
Planen til elevene er å besøke sykehjemmene når de har utplassering. De vil besøke både Romsås sykehjem og Ila sykehjem. I tillegg vil de fortsette å søke på flere steder. 
 
Elevene tenker at dette prosjektet vil gi de praktisk erfaring og vil hjelpe de med å finne utplassering til neste år.  
 
Kubenengler er veldig engasjerte og gleder seg til å fortsette med arbeidet de gjør.

Kubenengler og fotografering av en beboer
Salg av mat ved Kuben vgs