Til å komme med innspill til dette, inviterte vi 3 innledere: Caroline Dale Ditlev-Simonsen, Camilla Skjelsbæk Gramstad og Yngvill Ofstad – se program. For å begynne med oppsummeringen: Vi må begynne fra begynnelsen; bærekraft og hvordan nye produkter kan repareres må bli et tema i all opplæring fra barnehage, grunnskole, videregående osv. I alle yrker må man tenke: “Hvordan kan jeg bidra?”. Vi må alle kjenne til prinsippene bak sirkularitet: redusere innkjøp_gjenbruke alle ting_reparere alle ting_resirkulere verdifulle materialer_gjenoppdage ting som er blitt liggende_kaste svært lite.
Vi må altså redusere mengden varer vi kjøper. Vi må ha et åpent “mind set”, og hver gang tenke “kan jeg heller reparere det jeg har, i stedet for å kjøpe nytt?” Vi må være nysgjerrige på nye løsninger. Og vi må utdanne folk som kan å reparere både klær og elektronikk. I Norge resirkulerer vi kun 2,4 %. Nederland er 23 % sirkulære. Vi har noe å strekke oss mot!
Økonomisk vekst er fortsatt et premiss for produsentene. Eierne vil fortsatt tjene penger. Produksjon må være lønnsomt. Investorene tenker også på dette, oppsummerte de tre innlederne.